TOKAJSKÝ VÝBER 3-putňový. Výrazné v chuti i vôni, sušené slivky, jablká a náznaky karamelu dávajú vínu plnosť. Bohatosť chuti doplňuje výrazný medový nádych. Hodí sa k palacinkám, pečeným kačiciam, husiam. Obsahuje minimálne 60 g/l zvyškového cukru.
Cibéba * - slovo arabského pôvodu - sušené hrozno zasiahnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea, ktorá obsahuje 40-60% cukru.
- Ročník
- 2012
- Objem
- 0,5l
- Členenie
- Cibébový, botritický výber
- Odroda
- Biela
- Pôvod
- VO Tokaj
- Cukor
- sladké
- Alkohol v obj. %
- 10,5
- Vinifikácia
- Prvým krokom je príprava základného vína, ktoré sa použije na výrobu. Cibéby zberajú oberači ručne niekoľko týždňov. Následne sa triedia podľa stanovených prísnych kvalitatívnych parametrov. Počas spracovania sa držia tradičné postupy a zároveň moderné pohľady na vína. Vyrába sa alkoholovým kvasením po zaliatí cibéb muštom s cukornatosťou najmenej 21° NM. Tokajské výbery vyzrievajú najmenej tri roky, z toho najmenej dva roky v drevených sudoch.
- Servírovacia teplota
- 11 - 13°C